26 Mart 2009 Perşembe

4 yıl önceyi 4 gün geçe...

Japonya'da Lab:

Japonya'da acikcasi en cok zaman gecirdigim yeri daha once yazmam gerekirdi hatta fotografi da Lab'da cekip koymam daha iyi olurdu ama simdilik elimdeki en kalabalik fotograf bu.

Japonya'daki sistem Turkiye'dekinden biraz farkli. Universitede ucuncu siniftan sonra ogrenciler belli alanlarda yogunlasmis bir veya iki hocanin basinda oldugu labratuarlardan birine katilip dorduncu sinifi ders almadan sadece o labratuarda calisarak geciriyor. Burada master'a gecerken bile universite hatta labratuar degistirmek cok nadir oldugundan, cogu kisi 2-3 sene hergun, tumgunlerini beraber geciriyor.(Bkz. asagidaki resim). Hocayla usta-cirak, diger ogrencilerle ast-ust iliskisi icinde yasaniyor (Yabanci olmak burda cok faydali bir sekilde devreye giriyor, ust olabilirsiniz ama ast olmamak icin mazeretiniz her zaman var.Ama zannetmeyin hocayla usta-cirak rolleri degisiliyor, o ayri, 'pist!!! Sensei gel azcik seveyim seni' demenizi tavsiye etmem).

Labratuari ev olarak benimseme dusuncesi de bana cok garip geldi, isin biter ve gidersin. Sadece yemek yemek, uyumak, internete girmek(bunu anlayabilirim belki), muhabbet etmek, bos vakitlerini degerlendirmek icin cogu Japon omrunun o degerli bosluklarini labratuarda geciriyor. Turkiye'de labratuarinda cam silen, yerleri supuren, yemek yapan master doktora ogrencisi gormedim ben daha, belki bu yuzden garipsiyorumdur.Ama bu tip aliskanliklarin Japonlarin basarisinda etkili oldugunu dusunuyorum. Zira maddi durumu cok iyi olan(orn. 4x4 arabasi olan) bir ogrencinin bile gocunmadan supermarkette kasiyer olarak ek is yaptigini gormek de bu insanlarin calismaya aliskin oldugunu gosteriyor.

Kayipyazar, 31 Mart 2005, Kumamoto, Japonya.


Futbol Turnuvasi 12.01.2005

Aoki, Kiz arkadasi veOzono .

E1,E2 , Kariya, Tanoue, E3,E4 ,Nishida . Nagatani, Mine, Ben, Yanagida, Nakaahra,Sakamoto, Yoshida .

Arisumi,Yamaguchi, Hara


Hiç yorum yok: